Een tochtige jaren ’30 maisonnettewoning in hartje Amsterdam was toe aan een renovatie. De onlogische indeling zorgde voor krappe ruimtes en de woning was met moeite warm te stoken doordat deze niet geïsoleerd was en boven haar buren uitstak. De opgave was om deze krappe woning te transformeren naar een comfortabel, licht en luchtig geheel.
Het vochtig binnenklimaat en de hoge energierekening waren de motivatie om van het gas af te gaan en damp open te isoleren. De wanden, opgebouwd uit leemstuc, houtvezelplaat en afgewerkt met kalkstuc, hebben een vochtregulerende werking, en de vloerverwarming zorgt voor een prettige warmte afdracht.
“De samenwerking met deze opdrachtgever was voor ons heel speciaal, ode aan goed opdrachtgeverschap!”
Een historische pand zit altijd vol cadeautjes, het is de truc om het gebouw op de juiste manier uit te pakken en vervolgens een nieuwe invulling te geven. Licht en ruimte is gecreëerd door het verwijderen van de binnenwanden en het weghalen van de verlaagde plafonds en omhullingen van het oude staalwerk. Het toevoegen van een nieuw venster in de gevel, en een daklicht en een uitbouw met grote pui op bovenverdieping, zorgt voor licht en zicht en maakt haar gebruikers meer bewust van de omgeving.
Het vaste meubilair is als een maatpak voor de woning ontworpen. Een noodzaak voor een woning die een licht ruitvormige plattegrond heeft en waar niks recht is. De berkenhouten meubels, het donkere smeedwerk en de linoleumvloer vormen een rustig ogende toevoeging op de met kalk gestucte muren.
Het maatwerk is een resultaat van het vertrouwen en geduld van de opdrachtgever, wat ervoor heeft gezorgd dat de juiste partijen gevonden konden worden om het ontwerp tot op detailniveau uit te werken. Zo konden de betrokken partijen hun eigen inbreng materialiseren.
Voorbeelden zijn de lichtrails tussen, in plaats van onder, de vloerdelen, en de in het werk gelaste trapreling, die de oude trap draagt na het verwijderen van de wanden die daar stonden. Daglicht stroomt vanuit de grote pui en daklicht vanuit de zolderverdieping naar de etage eronder, waar de grote woonkamer en keuken gesitueerd zijn. Het slaapgedeelte op zolder is af te sluiten met een gordijn. Door zo min mogelijk hoge meubels te plaatsen, ontstaat ondanks de geringe oppervlakte toch een heel open en overzichtelijk geheel.
Klimaat - Het vochtig binnenklimaat en de hoge energierekening waren de motivatie om van het gas af te gaan en damp open te isoleren. Zo hebben de wanden nu een vochtregulerende werking en zorgt de vloerverwarming voor een prettige warmte afdracht. Dit is mogelijk gemaakt door het plaatsen van een interne warmtepomp onder de kap. De slim gestuurde ventilatie met warmteterugwinning zorgt voor voldoende frisse lucht en minimaal energieverlies.
Bio-based - De wanden zijn opgebouwd uit leemstuc, houtvezelplaat en afgewerkt met kalkstuc voorzien van minerale verf. De oude ramen zijn behouden door de sponningen aan te passen voor gebruik van restauratieglas. De vloeren zijn opgehoogd met vilt en afgewerkt met linoleum en kokos. Het maatwerk meubilair is van berken multiplex, behandeld met een ecologische olie. De gordijnen zijn van linnen.