Het water en het land
Terneuzen is een stoere havenstad die bol staat van geschiedenis. Als je aan Terneuzen denkt, denk je aan het uitgestrekte water, de indrukwekkende sluizen, het mooie centrum, maar ook aan de industrie. De Toren van Terneuzen, afgekort; TOTEm, een route boven de stad, is ontworpen om al deze elementen te belichten.
Aan de kant van de Westerschelde heeft deze toren een grote nis, waardoor het idee van een poort ontstaat. De coulissen in de zijkanten van de nis lichten ’s avonds op, zodat de toren ook in het donker schepen verwelkomt. De toren heeft twee gezichten, een poort naar het vasteland voor de scheepvaarders vanaf de Westerschelde en een mysterieus monument vanaf de stad. Wat zou daar gebeuren? Wat kun je daar zien?
Een route boven de stad: zee, sluizen, skyline, industrie en totaaluitzicht
Als je TOTEm beklimt, merk je dat hij een route boven de stad bewerkstelligt. We betreden de toren door middel van een brug vanaf de dijk. Aangekomen bij de toren krijgen we eerst een blik op de zee voordat het pad via de coulisse naar binnen verdwijnt. Langs de route krijg je steeds meer te weten over de stad door middel van de thematisch inrichting “de band met het water”.
Al snel zien we een opening waardoor we nog net over de rand kunnen kijken, richting de sluizen. Wanneer we verder twee trappen op lopen, komt de opening weer in zicht. Nu kunnen we ruim over de balustrade heen kijken en de sluizen goed zien. Door middel van een hoogteverschil en door te spelen met de hoogte van de balustrade wordt het effect van een sluis nagebootst.
We vervolgen het pad, stijgen verder en dan staan we weer aan de achterkant van de toren in de nis, kijkend naar het water. We steken de nis over naar de andere kant. Het pad verdwijnt weer in de coulisse en we komen in een ruimte met een smalle lange opening. Deze opening biedt zicht op de skyline van Terneuzen, waar oude gebouwen hun geschiedenis vertellen. Hier kunnen bewoners naar hun eigen huizen wijzen en toeristen een overzicht krijgen van de stad.
Het pad gaat verder naar buiten, naar de nis. We zijn weer een aantal meter gestegen en de Westerschelde is nu al vanaf een aanzienlijke hoogte te bekijken. Daarna komen we via de coulisse bij de laatste opening. Deze enorme opening lijkt eerder een buitenruimte dan een binnenruimte. We kijken uit uit over het internationale industriegebied en begrijpen hoe groot en belangrijk deze industrie voor Terneuzen is.
Doordat we na elke opening in de toren weer in de nis uitkomen, blijft het water centraal staan tijdens de route omhoog. Nog één trap en we kunnen vanaf vijfentwintig meter hoog het totale gebied bekijken.
Deze toren met twee gezichten biedt dus een manier om het DNA van Terneuzen te ontdekken via een route boven de stad: het water, de sluizen, de skyline en de industrie, en tenslotte het totaalbeeld. Daarmee menen wij een waardig icoon voor Terneuzen te hebben ontworpen.
Type | Prijsvraag |
---|---|
Opdrachtgever | Gemeente Terneuzen |
Locatie | Terneuzen |
Jaar | 2021 |