een Noord-Hollandse normaalstolp herkenbaar aan zijn iconische piramidevorm
0-op-de-meter rijksmonumentale stolp
De dars vormt de ziel van het gebouw.
Het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van de monumentale kern stond centraal in het ontwerp
samenwerking was de sleutel tot het behoud van dit unieke bouwwerk
Met de betrokkenheid van de gemeente Bergen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd dit project een gezamenlijke zoektocht naar balans
Aan de rand van het duinlandschap van Schoorl staat een rijksmonument van bijzondere allure: een Noord-Hollandse normaalstolp herkenbaar aan zijn iconische piramidevorm. Deze stolpboerderij, inclusief de naastgelegen paardenstal, is door ons zorgvuldig getransformeerd tot een eigentijdse, duurzame woonplek zonder de rijke historie uit het oog te verliezen.
De dars, een 12 meter hoge open ruimte binnen het “vierkant” waar ooit hooi werd opgeslagen, vormt de ziel van het gebouw. Het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van deze monumentale kern stond centraal in het ontwerp. Tegelijkertijd werden waardevolle elementen zoals de lange regel en de blauwe wand behouden, zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw geïntegreerd. Uitgangspunt is om de bestaande elementen in hun waarde te laten. Er is bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan het vrijhouden van de karakteristieke vierkantsconstructie waardoor deze zowel letterlijk als figuurlijk de drager van het ontwerp is.
Met de ambitie om de eerste energie neutrale stolpboerderij in Noord-Holland te creëren, bracht dit project complexe uitdagingen met zich mee. Het behoud van het monumentale karakter, gecombineerd met duurzame ingrepen zoals isolatie en installaties, vroeg om een ontwerp dat grenzen opzocht. Dankzij een doordachte aanpak is de stolp nu klaar voor de toekomst: een 0-op-de-meter monument dat een brug slaat tussen traditie en innovatie.