een Noord-Hollandse normaalstolp herkenbaar aan zijn iconische piramidevorm
0-op-de-meter rijksmonumentale stolp
De dars vormt de ziel van het gebouw.
Het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van de monumentale kern stond centraal in het ontwerp
samenwerking was de sleutel tot het behoud van dit unieke bouwwerk
Met de betrokkenheid van de gemeente Bergen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd dit project een gezamenlijke zoektocht naar balans
De stolp zal een van de eerste 0-op-de-meter rijksmonumentale stolp in Noord-Holland worden, waarmee dit een voorbeeld is van hoe hoge duurzaamheidsambities hand in hand kunnen gaan met de bescherming van erfgoedwaarden. Met de betrokkenheid van de gemeente Bergen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd dit project een gezamenlijke zoektocht naar balans. Het resultaat? Een boerderij die niet alleen voldoet aan hedendaagse woonwensen, maar ook een inspiratiebron is voor de regio. De stolp is nu klaar voor een nieuw leven van minimaal 100 jaar en laat zien dat erfgoed en duurzaamheid elkaar kunnen versterken.
Naast een bodem warmtepomp, een volledige weggewerkte WTW installatie, een regenwater opslag in de oude gierput onder de paardenstal is er een cruciaal rol weggelegd voor de nieuwe carport op het achtererf, deze bied namelijk plek voor 36 pv panelen waarmee voorkomen wordt dat het dak van de stolp of de paardenstal ontsiert worden. De impact van deze transformatie gaat verder dan Schoorl. Het toont dat zelfs de meest traditionele gebouwen kunnen bijdragen aan de energietransitie, zonder hun unieke identiteit te verliezen. Het is een voorbeeldproject dat laat zien dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van cultuurhistorische waarden.